Junts per a una Internet millor

Al segle XXI, Internet s'ha convertit en una eina indispensable que ha transformat la manera en què vivim, treballem i ens comuniquem. No obstant això, a mesura que la nostra dependència de la xarxa augmenta, també ho fa la necessitat de garantir la seguretat en aquest vast espai virtual.

Per Georgina Prat Marrasé - 31/01/2024

El Dia d’Internet Segura 2024 se celebrarà el proper dimarts 6 de febrer i es tractarà de la vint-i-unena edició de la campanya. És una fita que se celebra cada any per conscienciar sobre una Xarxa més segura i millor per tothom, especialment focalitzada a nens i joves. Com a part d'aquesta celebració anual, des de TdA, volem fer ressò de la iniciativa i volem animar a tothom a unir-s’hi.

Amb el pas dels anys, aquesta iniciativa ha crescut travessant fronteres i ara se celebra en aproximadament 190 països d’arreu del món. Aquests, treballen estretament amb l'equip de coordinació, que té la seva seu al cor d’Europa: Brussel·les.

Cada any El Dia d’Internet Segura (SID) té com a objectiu sensibilitzar sobre els problemes emergents a la xarxa i les preocupacions actuals, des del ciberassetjament fins als perills que s’amaguen a xarxes socials així com la privacitat i la identitat digital. Així, esdevé cabdal reflexionar sobre la importància de protegir les nostres dades i promoure hàbits segurs en línia, una tasca especialment rellevant i que ens implica a tots.

En aquesta línia, Andorra, amb la seva creixent connectivitat es troba immersa en l'era digital. La xarxa ha obert oportunitats pel desenvolupament econòmic, l'educació i la comunicació, però al mateix temps ha exposat als usuaris a riscs significatius. Els ciberdelinqüents no coneixen límits, i la seguretat en línia és un compromís que ens incumbeix a tots. Tant si ets un jove, un pare o cuidador, un professor, educador o acadèmic, un responsable polític, com si representes a una organització o indústria, cal remarcar que tots tenim un rol en la creació i manteniment d’un món en línia millor.

El lema del SID, “Junts per una Internet millor”, anima a tots a participar en aquest moviment i a aprofitar al màxim el potencial d’Internet per unir a les persones. Des de TdA, fem suport a aquest moviment i volem emfatitzar que com a persones i com a societat cal que tinguem garantides unes seguretats bàsiques en el sector digital, tal com succeeix en els àmbits convencionals. Per això, volem proporcionar-vos cinc hàbits bàsics i saludables per millorar la privadesa i seguretat en línia.

  1. Detectar pràctiques fraudulentes: Eviteu fer clic a enllaços desconeguts o descarregar arxius de fonts de no confiança. Sigueu cautelosos amb els missatges que rebeu ja que podrien tenir l’objectiu d’obtenir informació personal.
  2. Millorar les credencials: Creeu contrasenyes complexes que incloguin lletres, números i caràcters especials. Eviteu utilitzar la mateixa contrasenya en múltiples llocs web.
  3. Habilitar l'autenticació de dos factors (2FA): Afegiu una capa addicional de seguretat als comptes mitjançant l'autenticació de doble factor sempre que sigui possible.
  4. Mantenir els dispositius actualitzats: Actualitzeu regularment el vostre sistema operatiu, aplicacions i antivirus per a protegir-vos contra vulnerabilitats.
  5. Utilitzar una VPN (Xarxa Privada Virtual): Una VPN xifra la vostra connexió a Internet, proporcionant un nivell addicional de privacitat en ocultar la vostra adreça IP.

Seguiu-nos per mantenir-vos informats sobre les últimes amenaces cibernètiques i pràctiques de seguretat per tal que prengueu decisions més segures.

Font de la imatge: FreePik